Bizimle iletişime geçin

Daha

Göz Sulanması Tedavisi


Göz sulanması
, bir ya da iki gözün fazla gözyaşı üretiminden kaynaklanmaktadır. Gözlerde gözyaşı boşaltma problemi bulunduğunda da göz sulanması olabilmektedir.
Gözleriniz, her bir gözünüzü nemlendirmeye ve yabancı cisimleri ya da parçacıkları yıkamaya destek olmak için devamlı gözyaşı üretmektedir. Üst ve alt göz kapağının arkasındaki gözyaşı bezleri, yabancı maddeleri gözden dışarı atabilmek ve ağlama esnasında meydana gelen psikolojik gözyaşlarında gözyaşı üretmektedir.

Göz sulanması belirtileri nelerdir?
Göz sulanması
varsa gözler çok nemli olabilmektedir. Ya da gözlerdeki aşırı miktarda gözyaşı birikimi olabilir, görüşü bulanık hale getirebilir, ayrıca gözlerden ve yüzden aşağıya doğru akabilmektedir.

Göz sulanması teşhisi nasıl konulur?
Doktor epiforayı gözleri muayene ederek ve tıbbi geçmişe göz gezdirerek teşhis etmektedir. Doktor tıkalı gözyaşı kanalından şüphelendiyse, testler tıkanıklığın seviyesini belirleyebilmektedir. Testler şunları kapsamaktadır:
-Doktor gözyaşı kanallarının solüsyon ile temizler.
-Her gözün köşe kısmına damla özel floresan boya koyabilmektedir. Doktor sıvı boyanın yerine boyayı içeren ufak kağıt şerit kullanır.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?
-Etkilenmiş gözün kızarıklığı ve tahrişi,
-Bulanık şekilde görme,
-Gözün iç kısmında şişme ve ağrı,
-Soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu ya da gözyaşı kanalları ile ilgisi bulunmayan göz enfeksiyonu yanı sıra sulu gözler geliştirilebilir.
-Göz kapaklarında kabuk oluşması,
-Göz enfeksiyonları,
-Göz çevresi ve kızarıklığı, gözyaşı kanallarına etki edecek ya da etmeyecek göz yaralanmasının bir neticesi olabilir.
-Tıkanan gözyaşı kanalı bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu ise, farklı semptomlar ile beraber ateşiniz de olabilmektedir.

Göz sulanması nedenleri nelerdir?
-Göz sulanmasının en sık olan nedenlerinden biri gözdeki alerjilerdir. Polen, toz, hayvan kepeği gibi alerjen maddelere yönelik gözde kaşıntı, sulanma ve şişme belirtileri ile ortaya çıkabilmektedir.
-Göz sulanmasının en sık nedenlerinden diğeri de kuru göz hastalığıdır.
-Göz kapağı iltihabı olan blefarit göz sulanmasındaki sık sebeplerdendir.
-Göze giren yabancı cisimler
-Alt göz kapağının dışa dönüklüğü
-Bazı ilaçlar göz sulanmasına sebep olabilmektedir.
-Soğuk algınlığı, sinüzit ve nezlenin belirtisi burun akıntısı ile beraber göz sulanmasıgörülebilmektedir.

Göz Kapağı Estetiği
Göz kapağı estetiği
, alt ve üst göz kapaklarının bulunduğu göz çevresi diye adlandırılan bölgenin estetik ameliyatlarına verilmekte olan isimdir. Göz kapağındaki doku çokluğunun, sarkma ve torbalanmanın alınmasını sağlayan, göz şeklinin değişimi işlemini de içeren ameliyatların hepsi göz kapağı estetiği dahildir.
Yaşın ilerleyişi ve yer çekiminin de etkisi ile ciltte doğal bir şekilde sarkmalar meydana gelebilir. Bu sebeplerle göz kapağındaki torbalanma, renk değişimi, ciltte oluşan bollaşma, gevşeme ve kırışıklıklar gibi bulgular meydana çıkmaktadır.
Güneş ışınlarına maruz kalma, hava kirliliği, düzensiz olan uyku, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi durumlar cildin yaşlanma aşamasını hızlandırır. Bu aşamalardan etkilenen alt ya da üst göz kapağı estetiği ameliyatıyla olması gerekli görünümü yakalamaktadır.

Göz Kapağı Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Alt ve üst göz kapaklarında yaş ile birlikte görülen bazı belirtiler vardır. Bunlar:
-Göz altında torbalanma ve renk farklılığı,
-Göz kapağı cildinde oluşan kırışıklıklar ve sarkmalar,
-Yorgun yüz ifadesi,
-Göz çevresindeki kaz ayağı çizgileri,

Göz Kapağı Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?
Üst göz kapağında cilt fazlalığı, cildin altında yer alan kas ve bağ dokudaki zayıflıklar, yağ dokusunda öne doğru fıtıklaşma veya çökmeler, gözyaşı bezinin sarkması; alt göz kapağındaki gevşemeye yönelik sarkmalar, yağ torbalanması, cilt fazlalığı, kapak yanak arasında yer alan çökme kısımları, alt kapaklardaki zayıflıklar blefaroplasti ameliyatları ile giderilir.

Göz Kapağı Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında 2 gün göze yorgunluk veren durumlardan kaçınılmalıdır.
-1-2 hafta kadar enfeksiyon kapılma riskine yönelik makyaj yapılmaması tavsiye edilir.
-Doktor tarafından verilen damlalar ve göz pomadı düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
-Göz kapağı estetiğinden sonra ciddi ağrı olmaz.
-Gözdeki yaşarma, yanma hissiyatı, kuruluk olabilmektedir.
-Direkt olarak güneş ışınlarından korunabilmek için güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
-Soğuk uygulama ve yüksek yastıkta yatılmalıdır.
-Dikişler 5 gün sonra alınır. Hasta 1 hafta sonra işine dönebilmektedir ancak göz kapağındaki ödemin tümüyle geçmesi 2-3 haftayı bulabilmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis)
Göz kapaklarının sağlığı estetik ve fonksiyonel anlamda çok önemlidir. Göz kapakları göz küresinin dış etkenlerden korunmasında, sağlığını devam ettirmesinde önemlidir. Bu sebeple göz kapağında cerrahi işlem gerektiren rahatsızlıkların tedavisinde kapak fonksiyon bozukluğuna sebep olmayacak, estetik olarak kabul edilebilir netice verecek yöntemler planlanmalıdır. Bu sorunlardan en sık olanı da; göz kapağı düşüklüğü.

Göz kapağı düşüklüğünün (Pitozis) belirtileri nelerdir?
Göz kapağı düşüklüğü
farklı önemli sağlık sorunlarının belirtisi olacağından kesinlikle vakit kaybetmeden muayene edilmesi gerekli bir sorundur. Bu sorunun belirtisi kozmetiktir. Hasta eski görünümü ile şimdiki durumunu karşılaştırdığında farkı görebilir. Bunun dışında üst kapak düşüklüğü görme noktasının üst yarısını sınırlamakta, göz bebeğinin önüne engel oluyorsa görme fonksiyonunu engellemektedir.
Özellikle çocuklarda göz bebeğini kapatarak görmeye engel oluyorsa görme gelişiminin sürmesinde erken ameliyat gereklidir. Aksi durumda aciliyet yoktur. Fakat buna karar verecek göz doktorudur.
-Doğumsal pitozis
Üst göz kapağını kaldıran kasın yapısal açıdan esnekliğinin zayıflığından kaynaklanmaktadır. Doğuştan var olan göz kapağı düşüklüğü göz bebeğinin önünü kapatarak görme gelişimine olumsuz etki edecek göz tembelliğine sebep olmaktadır.
-İlerleyen yaşla beraber gelişen pitozis
Kasın yapışma noktasından ayrılması veya kası tutan bağ doksunun incelmesinden kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerde pitozis, gözün renkli bölümünün üst yapısını kapatarak estetik kusura sebep olmaktadır.

Göz kapağı düşüklüğü tedavi yöntemleri nelerdir?
Göz kapağı düşüklüğü
tedavisi cerrahi operasyondur. İşlemde levator kası kuvvetlendirilip göz kapağının kaldırılması hedeflenir.
Kapak düşüklüğü operasyonu kapak düşüklüğünün tipi ve ağırlığına göre yapılmaktadır. Farklı tekniği bulunur. Cilt kıvrımı veya üst göz kapağını kaldırmakta olan levator kası fonksiyonu az ise göz kapağı kaş kısmındaki kasa silikon şerit desteği ile asılır. Doktorunuz cerrahi operasyonda yapılacak yöntemi göz kapağının muayene bulgusuna göre belirlemektedir.

Göz kapağı düşüklüğü kendiliğinden geçer mi? Nasıl geçer?
Kas gevşemesine yönelik olan veya doğuştan gerçek göz kapağı düşüklüğü kendiliğinden geçmemektedir. Levator kasını kalın ve gergin lastik gibi düşünürsek, bu dokunun uzun zaman sündüğü ve oldukça gevşek ve uzayan lastik kıvamına geldiği durumu kafada canlandırılır. Sünen lastik durduğu noktada kendiliğinden eski durumuna dönemeyecekse, levator kası da kendiliğinden tamir olmamakta ve ameliyat gerektirmektedir. Bu durumun önemli istisnaları vardır. Göze alınan darbeye yönelik göz kapağı düşüklüğünde, şayet kesici yaralanmaya yönelik kas ya da sinir hasarı bulunmuyorsa, 2-3 ay içinde kapak kendiliğinden eski haline alabilir.


Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ad Blocker Algılandı!

Reklamlarımız sizi rahatsız etmez, lütfen Adblock eklentisini web sitemizde devre dışı bırakın.

Refresh